Jsou psychické nemoci stále tabu?

Zatímco za minulého režimu se mezi sebou pochlubili s duševním onemocněním většinou jen mladí kluci, kteří u večerního táboráku přemýšleli, jak uhrát modrou knížku a vyhnout se tak vojně, dnes se o svém problémů nemusíte bát svěřit ve většině případů ani svému zaměstnavateli. Uspěchaná a chaotická doba nás nutí neustále přemýšlet a dovolit si „vypnout“ mozkové závity alespoň na jeden den, může jen málo kdo. Citlivější jedinci tak podléhají tlaku ať už v zaměstnání, rodině, nebo obecně ve společnosti.
ruka na obličeji
To může mít za následek úzkostné stavy, pocity méněcennosti, sociální fobie, ale i vzácnější duševní potíže jako například poruchy osobnosti, bipolárně afektivní poruchu, obsedantně kompulzivní stavy, schizofrenii a jiné. Proto není dobré psychické problémy podceňovat a při prvních vážnějších příznacích ovlivňujících váš běžný život, raději přemýšlet o návštěvě psychiatra, nebo psychologa. I když se často tvrdí, že k vážnějším psychotickým poruchám mají sklony pouze lidé s předchozí rodinnou anamnézou, není tomu vždy pravda a počátkem psychotických stavů může být i nadměrná psychická zátěž kohokoli z nás.
ruce na vlasech

Jak snížit riziko přílišného stresu? Přečtěte si několik jednoduchých rad

·         Naučte se odpočívat (nedostatek spánku je udáván jako nejčastější spouštěč psychických obtíží)

·         Snažte se o věcech přemýšlet jednodušeji. Někdy máme tendenci klást na sebe až příliš vysoké nároky. Místo abychom vyřešili problém jednoduchou cestou, touha pro precizním řešením nám často nedá spát.

·         Komunikujte se svým blízkým okolí. Komunikace je základem silného ducha. Pokud své starosti raději skrýváte, měli byste se mít na pozoru.

·         Nepochybujte o sobě. Co se vám může zdát jako vaše selhání, většinou lidé kolem vás vůbec nevidí a neřeší.

·         Falešné domněnky a katastrofické scénáře jsou také dominantní a častou příčinou obtíží.

·         Choďte ven. Čerstvý vzduch okysličuje mozek a pomáhá tak udržet jeho svěžest.

Pokud vás však psychický problém dostihne, nebojte se být otevření a nestyďte se za svůj problém. Společnost je už s touto problematikou dostatečně seznámena na to, aby vám bylo porozuměno i tam, kde to nejméně čekáte.


Posted in Nezařazené