Vypěstujte si náhražku cukru

Chcete zhubnout nebo prostě jen žít zdravěji? Tím, že nebudete jíst cukr, uděláte první krůček k vašemu lepšímu životnímu stylu. A že vám nechutná neoslazený čaj, jogurt ani dietní nápoje? Nezoufejte a vezměte si na pomoc stévii. Její sladká chuť plně nahradí cukr a ještě k tomu je vhodná i pro diabetiky. Pěstovat ji můžete na zahrádce, ale také v paneláku. Co vlastně ten malý zázrak je a jak se pěstuje?

Stévie sladká je velmi cenná bíle kvetoucí světlomilná tropická rostlina se sytě zelenými lístky. Dorůstá výšky až jednoho metru. Původně byla jednoletou rostlinou, postupným šlechtěním se z ní stala rostlina víceletá.

Tato zajímavá rostlina se pěstuje hned z několika důvodů:
Ø  Má léčebné účinky, používá se také při léčbě nadváhy a obezity. Napomáhá udržovat v rovnováze cukry v krvi a játrech, podporuje činnost slinivky břišní, stabilizuje krevní tlak, podporuje trávení, odtučňuje, podporuje metabolismus, snižuje únavu, snižuje chuť na tabák a alkohol, má protizánětlivý a antibakteriální účinky. Urychluje hojení ran a léčí kožní onemocnění.

Ø  Má vysokou sladivost, díky níž se používá jako náhražka cukru (je 300x sladší než cukr). Stévie je však nekalorická, tudíž vhodná i pro diabetiky. Výhodou je, že i když je sladká, nepřispívá k tvorbě zubního kazu.

Pěstování stévie
Ø  Pěstovat ji můžete ve skleníku nebo v květináči za oknem. Když se venku oteplí, můžete ji dát na balkon nebo na zahrádku, dejte ale pozor, aby byla chráněna před větrem. Zeminu má ráda tu, která se hodí pro bylinky. Má ráda teplo a světlo, pozor si však dejte na sluneční úpal.
Ø  Je potřeba ji pravidelně zalévat a hnojit tak 1x za 14 dní.
Ø  Stévie se dobře tvaruje řezem, po kterém bohatě obrazí. Množit ji lze pomocí zelených řízků, řízků kořenů, či odnožemi. Můžete také vyzkoušet vyklíčit semena, ale tato metoda je dost nespolehlivá.

Když nechcete pěstovat…
Pokud si tuto zajímavou rostlinku nechcete pěstovat sami doma, můžete si ji koupit v lékárně v podobě tablet nebo kapek, a ve zdravé výživě ji prodávají sušenou.

Posted in Nezařazené